Конгломератът на Уорън Бъфет продаде оставащите си дялове в най-големия производител

...
Конгломератът на Уорън Бъфет продаде оставащите си дялове в най-големия производител
Коментари Харесай

Уорън Бъфет окончателно се оттегли от „висшата лига“ на чиповете

Конгломератът на Уорън Бъфет продаде оставащите си дялове в най-големия производител на чипове в света TSMC, откакто " Оракулът от Омаха " изрази паника за главната база на компанията в Тайван, оповестява CNN.   В декларация от понеделник Berkshire Hathaway (BRKA) разкри, че към този момент не има дял в Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM) от края на първото тримесечие на 2023 година  През последните седмици Бъфет няколко пъти изрази угриженост за бъдещето на Тайван, самоуправляващият се либерален остров, където е основана TSMC. Комунистическото управление на Китай от дълго време твърди, че Тайван е част от територията му, макар че в никакъв случай не го е управлявало.   Този ход приключва напускането на TSMC от един от най-наблюдаваните вложители в света, който към този момент понижи каузи си през последните месеци.   През февруари Berkshire разкри, че е продала 86% от акциите си в TSMC, купени за 4,1 милиарда $ единствено месеци преди този момент. Бързата продажба се счита за необикновена, защото Бъфет е прочут с това, че прави дълготрайни залози.   „ Не одобрявам местоположението му и го преоцених “, отговори по-рано този месец Уорън Бъфет на въпрос за какво е взел това решение. 
  „ Чувствам се по-добре с капитала, който имаме в Япония, в сравнение с в Тайван “, добави Бъфет, който е ръководител, основен изпълнителен шеф и най-големият акционер на Berkshire Hathaway.

Въпреки отдръпването си, Бъфет похвали TSMC като „ една от най-добре ръководените и най-важните компании в света “.   „ Никоя друга компания в промишлеността за чипове не е в нейната лига, най-малко съгласно мен “, сподели той.   Бъфет уточни още, че неговата преоценка на компанията е в „ светлината на избрани неща, които се случват “. Преди това той уточни геополитическото напрежение като проблем.   TSMC отхвърли да разяснява решението на Berkshire Hathaway, показва CNN.

TSMC се счита за национално богатство в Тайван, доставяйки полупроводници на международни софтуерни колоси, измежду които Apple и Qualcomm.   Компанията е най-големият производител на чипове в света, съгласно Gartner, както и една от най-ценните – с пазарна капитализация от към 415,3 милиарда $ (към вторник).   TSMC се счита за мощен тласък за Запада да отбрани Тайван против всеки опит на Китай да го превземе със мощ. 
Компанията се възприема като толкоз скъпа за международната стопанска система, както и за Китай, че от време на време е наричана „ силициев щит “ против евентуална военна инвазия от Пекин.   Докато TSMC уголемява наличието си на други пазари, в това число в Съединени американски щати, тя също по този начин усилва производството си в Тайван, където възнамерява да добави повече от 6000 работни места тази година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР